Articol redactat si revizuit de Florin Vidican, fiziokinetoterapeut ReKineto cu peste 6 ani de experienta.

1. “Daca stai in picioare in pozitie dreapta si pleci capul inspre telefon, iti devine capul mai greu cu cat il apleci mai tare. “

De la medici vocali, pana la antrenori cunoscuti si vedete pe Instagram, aceste postari au bagat in sperieti pe multi si probabil ca inca o mai fac.

Insa, iti spunem direct ca cei cu capul greu sunt exact cei care abordeaza situatia in felul acesta! Nici fizica, nici structura si nici functionalitatea noastra nu ne lasa ca sa fim de acord cu o astfel de abordare.

Insa exista un exemplu la fel de celebru pe care ti-l putem prezenta in urmatoarele randuri. Acest subiect este despre pozitia la birou.

Ce nu au inteles majoritatea este ca NU statul pe scaun si NICI MACAR felul in care stai pe scaun, ci cat stai pe scaun in aceeasi pozitie este adevarata problema!

Postura depinde de context si postura perfecta NU EXISTA.

Cei mai multi dintre cei care au rezonat cu abordarea din subtitlu sunt cei care au dureri cervicale cand stau cu capul aplecat in fata. Problema e ca majoritatea dintre acestia au dureri oricum, deoarece din punct de vedere al miscarii nu fac mai nimic.

Insa o persoana care face sport  intelege felul in care functioneaza corpul ei si nu are de ce sa se ingrijoreze de o pozitie cu capul aplecat in telefon, atat timp cat pozitia respectiva nu este mentinuta pentru o perioada mai indelungata. La fel este cu pozitia la birou si cu alte pozitii pe care le adoptam zilnic in activitatile noastre.

2. “Exista postura corecta si trebuie sa stam drepti mai tot timpul.”

Postura poate fi descrisa ca pozitia in care tu mentii corpul in ortostatism (stand in picioare), in sezut, alergat sau sarit. Tot ce trebuie sa stii despre acest subiect este ca NU exista postura gresita sau corecta, iar din definitie intelegem ca postura depinde total de context.

Majoritatea intrebarilor vin din partea celor care au o munca statica, sedentara: “Cum sa stai la birou?”, “Cum sa stai la volan?”, etc.

Asa cum am mentionat la punctul 1: NU statul pe scaun si nici macar felul in care stai pe scaun, ci cat stai pe scaun e problema!

Nu esti de acord cu noi?

Te provocam sa stai nemiscat intr-o pozitie ideala timp de 3-4 ore.

Ce crezi? Vei rezista?

Raspunsul nostru in majoritatea cazurilor este ca avem nevoie de miscare. Daca muncesti la birou, fa-ti timp cat mai des sa te ridici si sa rupi pozitia statica!

BONUS: Iti doresti sa faci mai multe pentru corpul tau? Ia in considerare aceste solutii pentru tine.

Daca iti lipseste miscarea si forta si vrei sa imbunatatesti aceste aspecte ale corpului tau, iti recomandam sedintele de:

  1. Kinetoterapie individuala si cu aparate
  2. Conditionare Fizica 
  3. Masaj terapeutic specializat

Daca simti dureri acute lombare si ai spatele blocat sau orice alte afectiuni/dureri la nivelul spatelui iti recomandam fizioterapia:

  1. Electroterapie
  2. Terapia T-Care