Electroterapia: Tratamente + Beneficii, Indicatii si Efecte adverse

Informatia medicala redactata si revizuita de
Coman Emanuel, Simona Ramascanu si Andreea Boca, fiziokinetoterapeuti.

Creeaza o cerere de programare pentru sedintele de Electroterapie!

Alege cu incredere cabinetul de fizioterapie: Cluj, Floresti – Rekineto

Ce este electroterapia?

Electroterapia pe scurt – Definitie:

Despre electroterapie putem spune ca presupune utilizarea diferitelor forme de curent electric in scop terapeutic.

Electroterapia este o modalitate de tratament fara durere/ noninvaziva care actioneaza prin stimularea nervilor si a muschilor prin suprafata pielii.

Totul despre electroterapie

  • Electroterapia trateaza durerea cronica, leziunile musculo-scheletice si durerile la nivel de nervi prin utilizarea unei stimulari electrice specifice si controlate.
  • Trimite impulsuri electrice care blocheaza sau interfereaza cu semnalele de durere ale organismului, ceea ce duce la reducerea durerii.
  • Ajuta la eliberarea de endorfine (mesageri chimici) care reduc in mod natural durerea in organism.
  • Stimuleaza tesutul muscular sa se contracte pentru a reduce atrofia.
  • Creeaza un efect de incalzire in organism care imbunatateste circulatia si stimuleaza vindecarea.
  • Stimuleaza celulele care reduc inflamatia, promoveaza productia de colagen si inhiba durerea.

Beneficii electroterapie

Electro terapia este o modalitate de tratament de care beneficiaza o parte semnificativa din pacientii Rekineto Cluj. Astfel, in combinatie cu alte terapii, beneficiile vor fi si mai rapide si eficiente pentru organismul tau.

In functie de afectiunea medicala sau musculo-scheletala, electroterapia iti poate oferi beneficii precum:


  • 1. Reducerea durerii la nivel de nervi - durerea neuropata

    Pacientii care sufera de dureri la nivelul nervilor se confrunta cu stari de: amorteala, furnicaturi, arsuri, slabiciune musculara si dureri generale in tot organismul.

    In cazurile de durere la nivelul nervilor, fizioterapeutul foloseste aparatul TENS pentru a tinti si reduce durerea nervoasa

    In cazul durerii de tip neurologic, fizioterapeutul foloseste curentul de tip TENS pentru a opri impulsurile dureroase sa ajunga la creier si astfel pentru a reduce senzatia de durere.


  • 2. Rol antialgic - Are control non-invaziv, fara medicamente, asupra durerii.

    Electroterapia este o metoda sigura de tratament si non-toxica de a trata durerea cronica.

    Fie ca suferi de dureri cronice de gat, spate,umeri, etc, iar aceste afectiuni pot ingreuna desfasurarea activitatilor zilnice, electroterapia poate fi o solutie de tratament potrivita pentru tine.

    Deseori, pacientii sunt obligati sa apeleze la medicamente pentru reducerea durerii, insa utilizarea electroterapiei este alternativa puternica in tratarea durerilor, iar in plus esti scutit de utilizarea medicamentelor care creeaza dependenta.

    De stiut: Utilizarea electroterapiei poate, in unele cazuri, sa previna necesitatea unor interventii invazive, cum ar fi interventiile chirurgicale.


  • 3. Previne atrofia musculara si stimuleaza tonusului muscular.

    Atunci cand nu poti face miscare, iar unii fara dintre muschi nu pot fi folositi din cauza unei leziuni sau a unei boli, iar acest lucru poate duce la atrofie musculara, adica scaderea in dimensiune a muschiului / scaderea masei musculare.

    Din fericire, electroterapia se foloseste de stimularea electrica a muschilor pentru a ajuta la prevenirea atrofiei printr-un proces complex de stimulare a muschilor virgula care se contracta *mentinand/crescand astfel volumul muschiului.


  • 4. Creste circulatia sangelui in organism si ajuta in procesul refacere - Vasodilatatie.

    Unul dintre cele mai importante lucruri pe care corpul nostru il face zilnic este sa pompeze sangele in tot organismul nostru cu ajutorul inimii. O circulatie sanatoasa a sangelui in organism este un factor cheie si extrem de important in procesul de vindecare.

    Sangele care este oxigenat aduce nutrienti in celulele noastre si ajuta la procesul de demarare rapida a vindecarii tesuturilor. O circulatie sanatoasa ajuta la eliminarea toxinelor din organism pentru a crea un corp mai sanatos.

    Bazat pe experienta din cabinet, dar si pe studii care au aratat ca dispozitivele de electroterapie pot spori semnificativ fluxul sanguin in organism, care apoi stimuleaza capacitatea organismului de a vindeca si repara ranile, recomandam electroterapia.


  • 5. Miorelaxare

    Unele forme de curent sunt foarte potrivite pentru a reduce contracturile musculare, realizand un electromasaj asupra zonei contractate, de exemplu curentul Träbert.

Creeaza o cerere de programare pentru sedintele de Electroterapie!

Alege cu incredere cabinetul de fizioterapie: Cluj, Floresti – Rekineto

Tipuri de curenti electroterapie: curenti de inalta frecventa

Electroterapia iti ofera zeci de curenti electrici pentru gestionarea durerii, reducerea edemului, miostimulare, gestionarea spasticitatii si multe alte afectiuni.

 

  1. Stimularea electrica transcutanata a nervilor (TENS) (Curent electric de joasa frecventa, Träbert, TENS, diadinamic, rectangular, electrostimulare)
  2. Stimularea electrica percutanata a nervilor (PENS)
  3. Curent electric de medie frecventa (interferential)
  4. Curent electric de inalta frecventa (unde scurte, microunde)
  5. Terapia cu camp electromagnetic pulsat
  6. Stimulare electrica musculara (SEM)
  7. Stimulare curent Galvanic

Proceduri electroterapie

Afla cum functioneaza electroterapia si care este procedura – Reguli generale ale practicii de electroterapie:

Electrotrapia este realizata cu aparate si tehnologii noi, astfel ca un dispozitiv electric imprastie impulsurile electrice de-a lungul pielii.

Acest dispozitiv este conectat la niste fire de tensiune cu electrozi mici, care sunt asezati pe piele, la nivelul zonei dureroase. Prin acest procedeu se permite o incarcare electrica de intensitate mica la nivelul zonei dureroase.

Curentii electrici de joasa, medie sau inalta frecventa sunt transmisi in organism prin intermediul unor electrozi aplicati pe zona afectata.

Tratamente electroterapie

Electroterapia poate ameliora durerea cronica si acuta fara a utiliza opiacee. Medicamentele analgezice, cum ar fi morfina sau comprimatele fara prescriptie medicala, pot fi eficiente, dar exista intotdeauna riscul de dependenta si de consum excesiv, mai ales in cazurile de durere pe termen lung.

In mod similar, in cazurile de dependenta anterioara sau alte afectiuni medicale in care nu se pot lua opiacee, electroterapia este o alternativa populara.

Orice durere musculara, accidentare sportiva, rigiditate, leziuni ale ligamentelor sau tendoanelor sau recuperarea dupa o operatie sunt toate cazuri excelente in care se apeleaza la electroterapie.

Vom discuta, in cele ce urmeaza, despre doua modalitati diferite de tratament existente astazi in electroterapie:

  • Stimularea electrica nervoasa transcutanata (TENS)
  • Terapia prin curenti interferentiali (IFC)

Terapia TENS (Stimularea electrica nervoasa transcutanata)

Aparatul TENS este folosit in urmatoarele situatii:

  1. Stimularea cu frecvente inalte a anumitor fibre nervoase ce nu provoaca durerea. Fibrele nervoase vor trimite semnale catre creier, iar aceastea vor bloca astfel alte semnale nervoase ce provoaca durere. Stimularea cu frecvente inalte, poate fi tolerata pentru ore intregi, insa senzatia de scadere a durerii se va mentine pentru perioade scurte de timp.
  2. Stimularea cu frecvente joase favorizeaza producerea endorfinelor, fiindca acestea fac parte din sistemul organismului nostru de combatere al durerii. Stimularea cu frecventa joasa este mai putin confortabila si nu poate fi tolerata decat pentru 20-30 minute, insa scaderea semnificativa a durerii va dura mai mult.

Prin folosirea electroterapiei este eliminat cel mai mare risc de pe urma caruia poti deveni dependent de medicamente, fiindca spre deosebire de multe medicamente antialgice, aparatul TENS nu provoaca dependenta si prezinta putine efecte adverse.

Ce patologii pot fi tratate cu terapia Tens?

  • Artroze
  • Scolioza
  • Dureri lombare
  • Spondiloza Cervicala
  • Dureri provocate de munci grele
  • Gonartroza
  • Dureri provocate de afectiuni nervoase

Terapia prin curenti interferentiali (IFC)

In aceasta forma de terapie se folosesc doi curenti de frecventa inalta, care sunt transmisi in acelasi timp prin piele, astfel incat caile lor se intersecteaza si interfereaza unul cu celalalt.

Efectele acestei terapii sunt asemanatoare la prima vedere cu efectele stimularii cu frecventa joasa similare terapiei Tens. In cazul terapiei interferentiale, fizioterapeurul aplica pe corp niste bureti umezi cu rol de conducere a curentului electric prin tesusuri, iar senzatia este una de vibratie si furnicatura placuta.

Domenii din medicina in care s-a demonstrat utilitatea terapiei interferentiale:

  • Stimularea musculara
  • Stimularea fluxului sangvin
  • Reducerea edemului local
  • Scaderea durerii (similar TENS)

Contraindicatii Terapia Tens

Urmatoarea categorie de pacienti nu pot beneficia de procedurile de electroterapie cu aparatul Tens:

  • Pacientii ce prezinta aparate de tip pace maker sau sufera de alte problem cardiac;
  • Anumite patologii ale pielii;
  • Persoanele epileptice;
  • Pacientii la care sursa durerii nu este documentata;
  • Anumite zone la persoanele gravide.

Prin electroterapie ai la dispozitie o multime de tratamente datorita noilor tehnologii disponibile.

Insa, majoritatea metodelor de tratament implica aceeasi baza de la care pleaca toate celelalte terapii derivate din electroterapie.

Indicatii electroterapie

Studiile au aratat ca, in majoritatea cazurilor, este nevoie de cel putin 20 de minute pentru ca un tratament T.E.N.S. sa inceapa sa fie eficient.

In patologiile acute, perioade scurte de tratament de 5-10 minute pot fi suficiente pentru obtinerea efectului dorit.

Puteti apela in siguranta la terapia TENS chiar si de cateva ori pe zi. De obicei, timp de 30-60 de minute, de pana la 4 ori pe zi. TENS poate oferi o scadere a durerii in timp de pana la patru ore.

Perioadele scurte de tratament au aplicabilitate, in mod special, in situatiile acute.

Contraindicatii si efecte adverse in electroterapie

Are efecte secundare minime spre zero.

In tratamentele de electroterapie, majoritatea pacientilor experimenteaza ameliorarea durerii inca din primele sedinte, iar vindecarea are putine efecte secundare..

Cel mai frecvent efect secundar al electroterapiei poate fi adesea legat de adezivii utilizati pentru fixarea placutei cu electrozi pe piele, care pot declansa ocazional o eruptie cutanata sau o reactie alergica locala.

Utilizarea excesiva a electroterapiei poate provoca o senzatie de arsura la nivelul pielii. Instructiunile privind durata terapiei trebuie urmate indeaproape pentru a evita o problema.

Este posibil sa resimti un usor disconfort in timpul tratamentului, dar electroterapia este, in general, o metodologie nedureroasa, fara efecte secundare de lunga durata.

Informare: Stimularea electrica nu trebuie aplicata peste tumori maligne sau zone cu pielea lezata sau peste rani sau orice prezinta o infectie. Vanataile, sangerarile sau infectiile sunt posibile in cazul tipurilor de electroterapie care penetreaza pielea.

Plasarea electrozilor peste inima sau peste firele de stimulator cardiac ar putea provoca aritmie cardiaca, iar plasarea lor peste abdomenul unei femei insarcinate ar putea provoca leziuni fetale.

Informare: Persoanelor cu stimulatoare cardiace si femeilor insarcinate li se recomanda, in general, sa evite cu totul electroterapia.

Totusi, in tratamentele de electroterapie, majoritatea pacientilor experimenteaza ameliorarea durerii inca din primele sedinte, iar in procesul de vindecarea apar putine efecte secundare.

Formular de Programare

Scrie-ne sau suna-ne pentru stabilirea unei programari.